Vaša košarica je prazna.

Kako izbrati trezor?

Da se boste lažje odločili za nakup, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati ob izbiri ustreznega trezorja.

VELIKOST TREZORJA
Vprašajte se, kaj boste shranjevali v trezorju.

Običajno fizične osebe shranjujejo gotovino, nakit, kreditne kartice, zavarovalne police, osebne dokumente, vrednostne papirje, orožje, ipd. Če boste dokumente hranili v redniku, bo že potreben večji trezor.

Podjetja hranijo v trezorjih gotovino, menice, pogodbe, vrednostne papirje, tehnično dokumentacijo, delovne knjižice zaposlenih in ostalo poslovno dokumentacijo.

Priporočamo, da sestavite seznam stvari, ki bi jih radi hranili v trezorju in si pustite nekaj praznega prostora, drugače bo trezor hitro premajhen. Tako boste dobili potrebne notranje dimenzije trezorja in potrebno število polic v njem. Prav tako pa morate upoštevati zunanje dimenzije trezorja, saj ste morda prostorsko omejeni.

KJE BOSTE IMELI TREZOR?
Trezorjev je več vrst, lahko se odločate med:

• vgradnimi, ki jih je potrebno obzidati ali obdelati s kovinskim okvirjem
• pohištvenimi, ki jih postavite v pohištvo
• prostostoječimi, ki jih po želji lahko pritrdite v tla ali zid

POZORNI BODITE NA TEŽO TREZORJEV
TrezorNekateri trezorji so zelo težki, še zlasti to velja za trezorje z visoko stopnjo ognje-varne zaščite. Zato morate pred nakupom preveriti nosilnost vaših tal. Prav tako je pri težkih trezorjih izredno pomembno, da vnaprej mislite na njihov vnos v prostor (dvigalo, stopnice,….)

IZBIRA ZAKLEPANJA TREZORJA
Pri večini trezorjev lahko izbirate med tremi vrstami zaklepanja:

• dvobradi varnostni ključ
• elektronska kodna ključavnica (VDS)
• mehanska kombinacijska ključavnica

dvobradi ključkombinacijska mehanska ključavnicaelektronska kodna ključavnica

Vsaka ima svoje prednosti in slabosti – zaklepanje s ključem je najbolj enostavno, a ga lahko izgubite, elektronska ključavnica je enostavna, a lahko pozabite kodo, prav tako lahko pri kombinacijski ključavnice pozabite šifro, ki ste si jo sami izbrali.
POMNITE! Vsi trije načini zaklepanja so enako varni!

IZBIRA VARNOSTNE STOPNJE TREZORJA
Izbira varnostne stopnje je zelo pomembna, saj je od nje odvisno, za kakšne vsote boste lahko zavarovali vaše dragocenosti. Ravnajte se po tabeli evropskega standarda EN 1143-1 in orientacijskih zavarovalnih premijah Slovenskega zavarovalnega združenja.